Manuele therapie
Het doel van manuele therapie is het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds je houding en bewegingen te verbeteren. De manuele therapeut bezit specifieke manuele vaardigheden om stoornissen in de functies van gewrichten te diagnosticeren en te behandelen.
De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar; je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van de pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.
Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Daarmee heeft hij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom. Door zijn gespecialiseerde opleiding is de manueel therapeut uitstekend in staat om de oorzaak van je klachten te beoordelen. Zo kan hij voor elk lichaam een oplossing op maat voorstellen.
Wat doet de manueel therapeut?
Een manueel therapeut is de bewegingsconsulent bij uitstek voor gezondheidsproblemen in relatie tot functiestoornissen van de wervelkolom en de extremiteiten en de beperkingen in het dagelijkse leven die hiervan het gevolg kunnen zijn.
De manueel therapeut vertaalt klachten van patiënten in stoornissen in de gewrichten, spier en zenuw functies van het bewegingsapparaat en gerelateerde beperkingen in activiteiten. De manueel therapeut analyseert en interpreteert deze bevindingen in samenhang met persoonlijke en externe factoren. Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:
Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:
-
hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;
-
nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen;
-
lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen;
-
hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn;
-
duizeligheid bij het bewegen van de nek;
-
kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten;
-
heupklachten.
Al tijdens het onderzoek bij de eerste afspraak zal blijken of en hoe jouw specifieke klacht verholpen kan worden. Direct na de eerste afspraak heeft dus duidelijkheid over de verdere behandeling.